onsdag 18 november 2009

Portionsförpackat


mässan häromsistens provade vi en hel del goda och intressanta viner. Den absolut roligaste produkten får ändå Favaíto Moscatel sägas vara. Ett sött, portugisiskt vin på Moscateldruvan, buteljerat i flaskor på 6 cl. Enligt tillverkaren en aperitivo, men jag skulle säga att den passar ännu bättre som dessertvin. Riktigt god är den också. Klockrent att kunna ha några sådana små flaskor i kylen och inte behöva öppna en större flaska om man vill ha ett eller två glas dessertvin!

fredag 13 november 2009

Amarone provat

Vinprojektet är nu uppdaterat med anteckningar från vår amaroneprovning.

Vin till falukorv


Som några av er vet har E en särskild faibless för potatismos, vilket gör att vi då och då trillar köttbullar eller som igårkväll ugnsgratinerar falukorv. Rätt mycket smör, en skvätt grädde och resten mjölk gör att purén inte behöver annan smaksättning än svartpeppar och muskot. En bra tomatröra med lite extra vinäger och chili lyfter hela anrättningen ordentligt.

Vad för vin passar då till en ugnsgratinerad falukorv med potatismos och tomatröra?

Att matcha vin till är inte helt enkelt. Både korven och moset är milda i smaken, och tomatröran har både en distinkt syra och tydlig sötma. Alltför kraftiga viner går därför bort direkt, och viner med strävhet skulle inte alls bli någon höjdare.

Satsa alltså på ett fruktigt, inte alltför kraftigt vin med låg till medel strävhet. Pinot noir är därför ett bra val till den här typen av mat. Jag öppnade en röd bourgogne som fått ligga ett par år i en mörk garderob, Couvent des Jacobins från 2005. Den fungerade alldeles utmärkt. Vinet har dessutom utvecklats väldigt positivt med lite lagring och känns som att den kommer fortsätta uppåt ett år eller två till, trots att det är en enkel och ganska billig bourgogne. Trevliga toner av läder och röd frukt. Får lite associationer till höst, svamp och multnande löv. Fast på ett bra sätt.

Annars skadar det inte med ett uns mer restsötma än vad bourgogner ofta har, så att satsa på en pinot noir från nya världen blir nog också helt rätt till falukorven.

Chablis provat

Vinprojektet är nu uppdaterat med anteckningar från vår Chablisprovning.

torsdag 12 november 2009

Världens bästa champagne?

Noterar att tidningen Fine Champagne hållit en blindprovning av över 1000 champagner och där rangordnat de enligt tidningen 100 bästa.

Här får ni topp 10:

  1. Armand de Brignac Brut Gold (96p)
  2. 2000 Dom Perignon (95p)
  3. 1998 Mumm Cuvee R. Lalou (94p)
  4. 2002 Roederer Cristal (94p)
  5. 2000 Egerier de Pannier (94p)
  6. 1998 Pol Roger Cuvee Sir Winston Churchill (94p)
  7. 1998 Dom Perignon Rose (93p)
  8. 1999 Jacquart Blanc de Blancs (93p)
  9. 2002 Roederer Cristal Rose (93p)
  10. NV Chartogne-Taillet Fiacre (93p)

Vad säger ni? Hur känns trovärdigheten? Dessutom finns åtminstone fem st på bolaget. Ska vi gå ihop ett gäng och prova några?

söndag 8 november 2009

Mässa


Passade på att besöka mässan Det Goda Köket. En mycket trevlig mässa på det stora hela, särskilt om man besöker den på söndagen då det är mindre folk än på lördagen. Över lag får man ett väldigt bra bemötande om man är intresserad av vinerna som utställarna har med sig, och med ett vänligt leende kan man få prova viner i prisklasser som man kanske inte dricker till vardags.



Lite snabba reflektioner:



Trots att jag inte är särskilt förtjust i Freixenets standardcava måste jag säga att flera andra i deras sortiment är riktigt, riktigt bra. Både Elyssia Gran Cuvée, Vintage Brut och Reserva Real visade sig vara väldigt trevliga bekantskaper. De saknar den jordighet som jag tycker kan tala till cavas nackdel. Personligen tyckte jag bäst om Vintage Brut, men sällskapet föredrog Elyssia. Precis så det ska vara, när man är överens om att allt är bra men oense om vilken som är godast.


I övrigt då? Jodå, provade flera Rhôneviner från Chapoutier som jag varmt kan rekommendera. Valreas bör dock läggas undan minst ett år, men gör man bara det så känns den riktigt prisvärd. Cornas är dyr men tusan så god. Rhônevin känns lite som det nya svarta. Eller så är det bara jag?



Ett par riktigt trevliga Bordeauxer. Trots olika prisklass är de båda väldigt trevliga. Belgrave är fortfarande lite väl ung, men gillar man klassisk Bordeaux så är det inte något dåligt köp. Mycket svartvinbär, nyvässad blyertspänna, ja helt enkelt allt man väntar sig av en ung bordeaux av bättre kvalitet.

Vad mer då? Torres imponerar med sin bredd, allt ifrån dussinviner till billiga priser till riktigt bra karaktärsfulla viner. Ibéricos finns tyvärr än så länge bara i beställningssortimentet i hel låda men har helt klart potential att bli en storsäljare. Jag vet att jag kommer köpa om den kommer in i ordinarie sortiment.

Slutligen då ett vin jag verkligen tycker att ni alla borde köpa på er. Finca el Puig är en fantastisk Priorat som är riktigt bra som den är nu (även om den mår bra av att luftas ordentligt) men som sannolikt blir ännu bättre efter några år till i en mörk garderob. Intensiv, tät och mycket smakrik. Hel del strävhet. Visst är den lite krävande, men ibland är det det man vill ha av ett vin!