fredag 29 februari 2008

Live-drink


En god och väldigt läskande dessertdrink... stor i volymen, inte så spritstark.

Ni vet väl redan att för att lyfta fram jordgubbssmak så ska man tillsätta lite apelsin? Här använder jag dessutom lite ingefärsvodka; om du inte har sådan tillgänglig rekommenderar jag ljus rom eller cachaca istället.

Jordgubbs- och ingefärsslushie
ca 1/2 liter (2 personer)


0,5 liter frusna jordgubbar
5 cl cointreau
5 cl ingefärsvodka (kan ersättas med ljus rom eller cachaca)
3 cl koncentrerad apelsinsaft
is (efter behov)


  • Häll en halv liter frusna jordgubbar i en blender (eller tillbringare om du använder mixerstav)

  • Häll över cointreau, ingefärsvodka och apelsinsaft

  • Mixa. Smaka av.

  • Tillsätt is och mixa. Smaka av. Upprepa tills du har den mängd och smakkoncentration som du gillar. Jag använde en full näve is.

  • Servera i cocktailglas (eller vinglas) tillsammans med sked

Nu ska jag dricka upp resten av drinken (som står bredvid mig medan jag skriver detta...)

torsdag 28 februari 2008

Sommelier-SM


Häromveckan hölls SM i sommelerie, och jag passade på att se finalen.

Ett vitt vin, ett rött vin och fyra sorters vit sprit testades blint av de tävlande som fick beskriva vinets smak, ålder, lämplig temperatur att servera vid, vilken mat som passade till samt om möjligt identifiera druva, land och vingård. Spriten skulle identieras utifrån typ, råvara och land. Trots att de tre tävlande beskrev vinerna i nästan exakta ordalag gissade de helt olika druvor och länder.

Det vita gissades som alsaceriesling, sydafrikansk chardonnay och österrikisk grüner veltliner. Det visade sig vara en amerikansk viognier.

Det röda gissades som en rioja, en bourgogne och en barolo. Barolo var vad det var.

Spriten var ett sydafrikanskt druvdestillat, en spansk orujo, en svensk vodka och den riktiga slamkryparen Barracuda Silver-rom.

Riktigt kul och intressant att se tävlingen var det hur som helst.
På bilden ser ni Sören Polonius från F12 som vann

tisdag 12 februari 2008

Att gå


Nu är det klart. I sommar ska det gås. Långt.

Vi börjar i St Jean-Pied-de-Port på franska sidan av pyreneerna, korsar bergen in i Navarra i Spanien och fortsätter sedan genom bl.a Rioja på väg västerut. Om allt går som tänkt är vi efter några veckor framme i Galicien... frågan är bara om vi hinner till fots hela vägen ut till Finisterre (världens ände) på den västra atlantkusten eller om vi får nöja oss med Santiago de Compostela (som egentligen är vandringens mål).

I vilket fall så är Camino de Santiago en nätt promenad på mellan 80 och 90 mil. Tanken är att ta sig till Santiago på 27 eller 28 dagsetapper, och sen har vi totalt en 5-6 dagar till vilodagar, hänga i Santiago och eventuellt ta oss ut till Finisterre.

Planeringen är riktigt långt kommen - lagom stor ryggsäck (45 liter) är införskaffad, ett par nya vandringsskor håller på att gås in, flyg är bokat... 11 juni drar vi. Nån som ska med?

lördag 9 februari 2008

Kultur


Förresten så är Andy Warhol-utställningen på Moderna Museet riktigt bra. Väl värd att gå på även när det inte serveras gratis sprit alltså.

Ingefärsvodka

Ingefära passar väldigt bra i drinkar - den uppfriskande hettan kan göra en annars snäll och jolmig drink riktigt intressant. Självklart kan man muddla färsk ingefära à la minute, men ännu smidigare är att göra en smakrik ingefärsvodka i förväg.

Ingefärsvodka
ca 35 cl

5 cm färsk ingefära
3 dl vodka (alt. ljus rom)
1 msk socker

  • Skala ingefäran och skär den i bitar
  • Muddla (krossa) ingefäran tillsammans med sockret i en liten skål
  • Blanda med spriten och häll i glasburk eller -flaska
  • Låt dra ett par dagar
  • Sila genom trådsil. Buteljera. Klart.

När du silat av ingefäran kommer vätskan att vara grumlig, men efter att ha stått ett par timmar sjunker sedimentet till botten. När du ska blanda en klar drink kan du försiktigt hälla ur den klara spriten, men om du vill ha maximal smak så skaka flaskan innan användning då sedimentet ger extra smak.

Uppsamling

Av naturliga skäl orkar jag inte göra en ordentlig sammanställning av allt som druckits under mitt blogg-uppehåll, men här är ett litet urval:


Bellini: persikopuré & champagne



Apelsinflûte: cachaca, cointreau, apelsinjuice, sodavatten. Frusna jordgubbar istället för is



Trerätters: Nils Oscar & fernet

fredag 8 februari 2008

Vernissage


Med så här mycket gratissprit är det kanske föga förvånande att man blev full på Andy Warhol-vernissagen igår... men hur sponsorerna resonerade när man komponerade en drink bestående av päronvodka (av ett stort svenskt märke) och tranbärsjuice övergår mitt förstånd. Låt mig bara konstatera att de ingredienserna inte direkt lyfter varandra...