tisdag 27 november 2007

Orgeat

För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om Mai Tai där jag använde amaretto i receptet. Det föranledde en anonym läsare att skriva en kritisk kommentar som bl.a. anförde att man ska använda orgeat istället.

Formellt stämmer det - orginalreceptet innehåller onekligen orgeat. Problemet är bara att orgeat är nästintill omöjligt att komma över som vanlig konsument. Det är synd eftersom orgeat är en mycket trevlig produkt.

Orgeat är det franska namnet på ett livsmedel som förr i tiden var väldigt vanligt, nämligen mandelmjölk. Genom att krossa mandel fint och laka ur den i vatten får man ut mandeloljor som bildar en emulsion med vattnet. Historiskt har man använt den här emulsionen i många olika livsmedel, särskilt vid bakning, men sedan kylskåpen blev var mans egendom har mandelmjölken ersatts med vanlig mjölk.

Hursomhelst, orgeat (eller mer korrekt sirop d'orgeat) är alltså en variant av sötad mandelmjölk som framförallt används i drinkar. I Frankrike används den även som koncentrerad saft och blandas med mjölk eller mineralvatten. Väl värt att rekommendera!

I Mai Tai ska man alltså egentligen använda orgeat, men om man inte är väldans ambitiös kan man ersätta den med amaretto eftersom de smakar nästan likadant. Är man däremot ambitiös kan man göra sin egen orgeat:




Sirop d'orgeat
ca 1/2 liter

100 g mandel
50 g bittermandel
3 dl vatten
3 dl socker
5 cl vodka (kan uteslutas)
1 cl apelsinblomsvatten (kan uteslutas)

  • Skålla mandel och bittermandel
  • Hacka eller krossa mandel och bittermandel riktigt fint. Ju finare desto mer smak får du ut, men i gengäld blir det mer arbete att sila blandningen. Jag använde matberedare.
  • Koka under upprörning upp mandelkross, vatten och socker. Lyft av från värmen så fort det kokar.
  • Häll upp på ren glasburk eller flaska.
  • Låt blandningen dra i minst 12 timmar, gärna mer. Det gör inget om det blir flera dagar. Skaka flaskan/burken lite då och då.
  • Sila blandningen. Om mandelkrosset är grovt kan det räcka med att sila genom trådsil, annars behövs ostduk eller en ren, fuktig kökshandduk. Krama ur mandelkrosset så att så mycket vätska som möjligt pressas ut.
  • Om vätskan fortfarande innehåller mandelbitar efter silningen så upprepa den en gång till.
  • Smaksätt med ca 1 cl apelsinblomsvatten
  • Tillsätt gärna 5 cl vodka eller annan neutral sprit, det förbättrar hållbarheten och minskar risken för tillväxt av mögel mm.
  • Buteljera på en ren flaska.

En klassisk fransk drink som din orgeat passar väldigt bra i är Mauresque (även känd som Momisette)



Mauresque
per person

4 cl pastis
2 cl orgeat
10-15 cl vatten (med eller utan bubblor)

  • Fyll ett longdrink-glas med is
  • Häll över pastis och orgeat
  • Fyll upp med vatten eller mineralvatten
  • Rör om, orgeaten är så tung att den lätt lägger sig i botten annars

fredag 23 november 2007

Om champagne i drinkar

Champagne Cocktail, Death in the Afternoon och Kir Royal är bara några exempel på drinkar där champagne ingår i receptet. Bubblande vin gör sig helt enkelt otroligt väl i drinkar och mången drink vinner på att toppas med någon centiliter. Om du som de flesta av oss inte är ekonomiskt oberoende är det däremot slöseri att hälla faktisk champagne i drinkarna.

Välj istället ett mousserande vin.

Så vilket mousserande bör du välja? Titta efter ett ganska lätt, torrt vin med hög syra, det är de som passar bäst i drinkar. Här är några tips:

Cuvée Jean-Louis är för sina 52 kronor ett riktigt fynd. Utmärkt i drinkar, fullt passabel som egen dryck.

Marqués de Monistrol för 67 kronor är ett bra allround-bubbel i budgetklassen. Precis som all cava går den dessutom att sabrera, något som alltid piggar upp.

Prosecco la Robínía för 69 kronor passar bra att göra Bellini på, men till övriga drinkar passar de andra sorterna nog bättre.

Rotari Brut Riserva för 98 kronor är fantastiskt gott och väldigt prisvärt. En av de absolut bästa nästan-champagnerna i mitt tycke. Utmärkt i drinkar, och även det bubbel jag dricker mest av i alla kategorier.

Granatäpple royal

Såna här goda saker kan man bland annat göra med granatäppellikör.

Granatäpple Royal
per person

2 cl granatäppellikör
1 cl grenadin
fyll upp med mousserande vin (det här t.ex.)

torsdag 22 november 2007

Dykrelaterat

För de som sysslar med dykning på en lite mer avancerad nivå och därför är intresserade av effekten av koldioxiduppbyggnad i kroppen så har det kommit en väldigt intressant studie som visar att koldioxid utlöser panikångestattacker även hos friska personer. Värt att tänka på när man räknar partiellt gastryck.

tisdag 20 november 2007

Till götterna där ute

Eftersom jag har ett flertal vänner med faibless för såväl absint som Marilyn Manson kan det vara på sin plats att tipsa er om Mansinthe - Marilyn Mansons egna absint. Någon som har provat den?

An offer you can't refuse


Det här är ännu en klassisk drink som inte förtjänar den glömska den drabbats av. Skapad på 50-talet av bartenderlegenden Donato "Duke" Antone som även skapade drinkar som Harvey Wallbanger och Rusty Nail. Duke trädde tyvärr ur tiden '92, men hans drinkar lever vidare.

IBA har en officiell version av drinken som består av proportionerna 1:1. Personligen tycker jag det blir lite väl sött, och blandar den 2:1, men om du föredrar mer sötma så använd de proportionerna istället.

Drinken har ett bra bett av whisky som harmonierar väl med smaken av bittermandel från amaretton. Sötman i drinken gör att den passar bäst efter maten.

Amaretto görs för övrigt faktiskt inte av mandel utan av aprikoskärnor. Det viktigaste smakgivande ämnet - benzaldehyde (C6H5CHO) - är nämligen detsamma, men det är ett sidospår.

Godfather
per person

4 cl skotsk blended whisky*
2 cl amaretto
  • Häll över ordentligt med is i lowball-glas eller cognacskupa
*en del förespråkar bourbon istället. Gott det med.

Sök och du skall finna

För ett tag sedan undrade jag om någon visste var jag kunde få tag på maraschino-körsbär.

Efter mycket letande har jag hittat riktigt bra sådana. 500 grams-burk körsbär på kvist för 99 kr, 89 kr utan kvist. NK:s saluhall visade sig vara rätt ställe att leta. Här skall blandas Manhattan!

måndag 19 november 2007

Här också

Det här är egentligen en kommentar jag skrev i kommentarstråden på mitt inlägg om cachaca, men tänkte när jag var klar att det faktiskt kunde få bli ett eget inlägg också... så att det syns i rss-flödet.

Leverantörerna tjänar mindre på spriten än vad man skulle kunna tro... 70 cl cachaca 51 kostar 240 kr på systembolaget - av det går ca 40 kr till leverantören.

Av resten är knappt 50 kr moms, 140,40 kr alkoholskatt och 10,30 kr systembolagets påslag.

Så med tanke på kostnaderna för hantering, transport och marknadsföring är det inga astronomiska summor att få 40 kr/flaskan...Vilket också visar att spriten skulle bli dyrare om systembolaget avskaffades - för allvarligt talat, det finns väl ingen som tror att ica mfl skulle lägga på mindre än 10 kr per flaska om de fick sälja starksprit?

Och eftersom de inte skulle komma upp i systembolagets volymer så skulle detaljhandelns inköpspris dessutom sannolikt bli högre...

torsdag 15 november 2007

Granatäppelprojektet klart!


Granatäppellikören är nu färdig - silad, buteljerad och avsmakad. Smaken är söt, frisk och god. Jag hade i ärlighetens namn hoppats på en kraftigare smak av granäpple än vad det blev, och nu är det kanske lite väl mycket smak av citronzesten. Krävs mer experiment med andra ord.

Fast redan den här versionen är fullt användbar - slängde ihop en cocktail igår med vodka, likören, lime och muddlad ingefära. Väldigt lovande! Måste hitta rätt proportioner, sedan kommer recept.

fredag 9 november 2007

För övrigt...

...återfinns jag som vanligt på JB 17-19 idag. Men det visste ni väl redan?

Humor?

Visserligen bara tangentiellt matrelaterat, men fantastiskt roligt på ett ofrivilligt sätt: kan man hitta terrorister genom att följa statistik över falafel-försäljning?

torsdag 8 november 2007

Tips?

Någon som vet var man kan få tag på maraschino-körsbär, dvs riktiga cocktailbär?

Mataffärerna verkar bara ha Dr Oetkers fullkomligt vidriga cocktailbär som är kväljande söta utan att smaka någonting över huvud taget...

söndag 4 november 2007

Mer Tallinn


Så det här är alltså ett museum för... ehhh... tasksparkar?

Trams


Blir jag tvungen av avgå nu? Eller är det bara när någon annan bjuder?

lördag 3 november 2007

Självförhärligande

Visst är det en skön känsla att ha rätt? Häromveckan skrev jag om att jag tror att cachaca (brasiliansk sockerrörsrom) blir nästa stora trend. Nu fick jag just veta att Systembolaget kommer att lansera en ny cachaca i april 2008.

Fast lustigt nog i segmentet good value. Där såväl Pitú som Cachaca 51 redan finns.

Jag tror det även kommer att börja säljas premiumcachaca framöver, fast då är det uppenbarligen som vanligt inte Systembolaget som går i täten. Hur kan vi då förvänta oss att lanseringen går till?

En kvalificerad gissning på tidslinjen är att under våren så kommer ett par olika importörer att skriva om cachaca i sina kundtidningar och ta fram olika recept där den passar. Sedan under senvåren/försommaren kommer det att börja dyka upp otaliga varianter av caipirinha på de trendiga barernas drinklistor. Sannolikt caipirinhavarianter där limen kombineras med andra frukter. Två stora trender i år har varit ingefära och passionsfrukt, men vilka frukter som kommer nästa år vågar jag inte gissa på. Sånt lever sitt eget liv.

Hursomhelst, sedan under sensommaren/hösten tror jag att artiklar om cachaca kommer börja dyka upp i mattidningar och kanske i enstaka dagspress. Under hösten/vintern tror jag att det sker en hårdlansering på branschmässorna, vilket leder till att trenden toppar sommaren '09 då jag tror att cachacan finns praktiskt taget överallt.

Det här är vad jag tror. Vad tror ni?

Feghet


En sak som slog en i Tallinn var hur mycket mer de vågar ta ut svängarna med arkitekturen. Det är svårt att tänka sig ett sådant här hus i stadskärnan i en svensk stad. Tyvärr

Tallinnbilder


Tallinn var mycket trevligt att besöka på mini-semester. Vacker stad som gjord för att promenera runt i. En hel del lustiga inslag i stadsbilden som det här lilla tornet t.ex:





Hotellet var fräscht och trevligt med en stor bad- och spa-avdelning. Trevliga ångbastur och torrbastur av olika slag och temperatur. Kul att kunna beställa en välgjord Frozen Strawberry Daiquiri direkt från bubbelpoolen...



Det här var ett trevligt (och billigt) pannkaksställe vi hittade med blandad publik - studenter, barnfamiljer och bara enstaka turister. Goda pannkakor med mat- eller söt fyllning för 20-30 svenska kronor.





På kvällen åt vi på en trevlig krog ett stenkast från rådhustorget där personalen var bland det mer service-minded jag stött på. Vi flyttade över till baren för att ta kaffe och avec. Jag nämnde för servitrisen att det var synd att de inte hade grappa, eftersom jag verkligen var sugen på en, varpå hon raskt sprang ner i källaren och hämtade upp en flaska som egentligen inte var till försäljning. Och eftersom den inte var till försäljning så bjöd hon på glaset. Mycket sympatiskt.

Kattbilder

Katten växer så det knakar och börjar visa tydliga tecken på att ha kommit i puberteten. Hon är fortfarande kelig och social, fast inte fullt lika mycket som hon var. Den svåra frågan nu är om vi ska låta kastrera henne eller om hon ska få få en kull ungar först.



Soliga dagar är en av hennes absoluta favoritplatser sovrumsfönstret där hon njuter av värmen och utsikten.


För en gångs skull satt hon faktiskt still när jag fotade henne. Oftast måste man försöka fånga henne i flykten om hon inte ligger ner.



Hon trivs lustigt nog ofta med att ligga på märkliga sätt i knät på en - ibland med huvudet neråt, ibland på rygg...

Loot


Insikten drabbade mig att den mängd sprit jag hade med hem från Tallinn skulle nog många betrakta som ett ganska välfyllt barskåp bara i sig